Σάββατο, 09 Ιανουαρίου 2021 16:53

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί και στα νοσοκομεία των Κυκλάδων

Ξεκινά εντός του επόμενου δεκαημέρου το σχέδιο εμβολιασμών κατά της Covid-19 και στις Κυκλάδες, σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, με προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό.

Έχοντας απόλυτη προτεραιότητα, την θωράκιση των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες των νησιών, ξεκινά άμεσα και στις Κυκλάδες η χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου στο προσωπικό του “Βαρδάκειου και Πρώιου” Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και των υπολοίπων μονάδων υγείας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, όπως επίσης και των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου και του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας.

Τι προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, με το κωδικό όνομα “Ελευθερία”, που έχει δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, στην πρώτη φάση των εμβολιασμών και εφόσον ακόμη η ποσότητα των διαθέσιμων τύπων εμβολίων, αλλά και των δόσεων είναι περιορισμένος, αυστηρή προτεραιότητα δίνεται στους υγειονομικούς και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών. Επιπλέον, κατά την πρώτη φάση των εμβολιασμών θα χορηγηθούν εμβόλια στους διαμένοντες και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, στους διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό των δομών φροντίδας υγείας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, καθώς και στο προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Κατά τη δεύτερη φάση, που εκτιμάται πως θα διατίθενται ακόμη περισσότεροι τύποι εμβολίων, πέραν αυτών της Pfizer και της BioNTech, όπως και περισσότερη ποσότητα αυτών, αναμένεται να εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), με προτεραιοποίηση από τους γηραιότερους στους νεότερους. Επίσης, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19, ανεξαρτήτως ηλικίας, το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, τα άτομα 60-69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και τέλος οι ασθενείς από 18 έως 59 ετών, με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19. Η δεύτερη φάση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των αρμόδιων φορέων, εκτιμάται περίπου τον Φεβρουάριο του 2021.

Στο “τρίτο κύμα” τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία των Κυκλάδων

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, κ. Μιχάλη Ζουλουφό, ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών στελεχών του νοσοκομείου θα ξεκινήσει, άνευ απροόπτου στις 12 Ιανουαρίου, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Σύμφωνα με τον Διοικητή, από τις 12/01 θα εκκινηθεί διαδικασία εμβολιασμού με την πρώτη δόση του εμβολίου, του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου, ενώ παράλληλα θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Ερμούπολης (πρώην ΙΚΑ), καθώς και των περιφερειακών ιατρείων του νησιού.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τα άλλα δευτεροβάθμια νοσοκομεία του νομού, όπως το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, τα οποία θα αναλάβουν τον εμβολιασμό του προσωπικού τους, αλλά και των περιφερειακών δομών υγείας ευθύνης τους.

Η πληροφορία αυτή βάζει τέλος επίσης και στην φημολογία, που ήθελε καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των εργαζομένων στις δομές υγείας της περιφέρειας.

Ανησυχία για πιθανό κίνδυνο λόγω των μετακινήσεων των εορτών

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπάρξει ενημέρωση, όσον αφορά στην ακριβή ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας εμβολιασμού στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία), πέραν αυτών που ανήκουν στην ευθύνη των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων των Κυκλάδων.

Προς το παρόν, όμως, νησιά με μικρότερες δομές υγείας εκδηλώνουν ανησυχία, όσον αφορά στις μετακινήσεις εντός και εκτός νομού που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο των εορτών, με τους υπεύθυνους των δομών υγείας να εφιστούν την προσοχή για αυστηρή τήρηση των μέτρων και εθελοντική υποβολή σε τεστ, όσων μετακινήθηκαν ή είχαν άτομο που μετακινήθηκε στο άμεσο περιβάλλον τους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης της νόσου και ειδικά σε μικρά νησιά, όπου οι δομές δεν είναι εξοπλισμένες προκειμένου να αντιμετωπίσουν πολλαπλά κρούσματα.

Ενδεικτικές, είναι οι περιπτώσεις της Σίφνου και της Αντιπάρου.

Στη Σίνφο, ο εκτελών χρέη Διευθυντή του ΠΠΙ Σίφνου, κ. Ρουπακιώτης Σπύρος, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την μετακίνηση πολιτών από τον τόπο κατοικίας τους σε άλλους νομούς για λόγους υγείας, εργασίας ή επανένωσης οικογενειών.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Έως σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη οδηγία του Ε.Ο.Δ.Υ. για το εάν πρέπει να ελεγχθούν με SARS-CoV-2 Ag RDT ή PCR tests όλοι οι πολίτες οι οποίοι μετακινήθηκαν από τον τόπο κατοικίας τους σε άλλους νομούς για λόγους υγείας, εργασίας ή επανένωσης οικογενειών.

Επομένως, οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση είναι πέρα αλλά και αντίθετη, από τις επίσημες οδηγίες της ομάδας των επιστημόνων που χειρίζονται τις εξελίξεις σχετικά με τον Covid-19 στη χώρα μας.

Η σκέψη να εξετάζεται όποιος φτάνει στο νησί, για να πραγματοποιηθεί σωστά, θα σήμαινε ότι έπρεπε να εξεταστούν όλοι οι φοιτητές που έφτασαν στο νησί για τις γιορτές, όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι που ταξιδεύουν στην Αθήνα για οποιοδήποτε λόγο, όλοι οι επαγγελματίες που μετακινούνται συχνά λόγω της μεταφοράς προιόντων, όλοι οι εκπαιδευτικοί, όλοι οι ένστολοι και όλοι οι εργαζόμενοι που φτάνουν στο νησί από την έναρξη έως τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Πρόταση που κατανοεί και ο πιο αδαής ότι είναι ανέφικτη.

Τα 200 Rapid Antigen tests που μας χορηγήθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεννόηση με τη 2η ΔΥΠΕ, προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθούν για ιχνηλάτηση και επιδημιολογικές ανάγκες του νησιού.

Με την παρούσα θέλω να καταστήσω σαφές ότι το Π.Π.Ι. Σίφνου δε θα ενεργήσει σε καμία περίπτωση αυτόνομα και ενάντια στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και ότι ο μόνος τρόπος προστασίας είναι η τήρηση των μέτρων και η αποφυγή συγχρωτισμού».

Όπως στην περίπτωση της Σίφνου, έτσι και ο Δήμος Αντιπάρου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών, ζητώντας όσοι είχαν επαφή με άτομα που μετακινήθηκαν εντός του νομού πρόσφατα, ή μετακινήθηκαν οι ίδιοι, να υποβληθούν εθελοντικά σε τεστ, με την αφορμή επίσκεψης στο νησί κλιμακίου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, «στο πλαίσιο της μέριμνας από πλευράς του Δήμου Αντιπάρου και του Πολυδύναμου Ιατρείου για να συνεχίσουμε να παραμένουμε ασφαλείς από τον ιό SARS-COVID 2 συστήνουμε σε όλους όσους επιστρέφουν στο νησί όπως υποβληθούν οικειοθελώς σε τεστ κορωνοϊού που μπορεί να γίνει στο ιατρείο σε συνεννόηση με τους γιατρούς. Επιπλέον, το κλιμάκιο ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ θα είναι στην Αντίπαρο για δειγματοληπτικούς ελέγχους τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Παρακαλούνται όσοι γνωρίζουν ανθρώπους οι οποίοι επέστρεψαν πρόσφατα ή θα επιστρέψουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Αντίπαρο να τους παροτρύνουν να υποβληθούν σε τεστ το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να συνεχίσουμε να παραμένουμε ασφαλείς».

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας και ώρας της διενέργειας των τεστ από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ο Δήμος, με κεφαλαία γράμματα αναφέρει, πως «είναι επιβεβλημένο να υποβληθούν σε έλεγχο όσοι έχουν έρθει πρόσφατα στο νησί από ενδημικές περιοχές. Παροτρύνετε όσους γνωρίζετε ότι έχουν επιστρέψει πρόσφατα, ώστε να υποβληθούν σε έλεγχο. Ενημερώσετε – αν χρειάζεται – τις τοπικές αρχές. Είναι απαραίτητο να προασπίσουμε την τοπική μας κοινωνία. Ανταποκρινόμαστε στα τεστ. Ακολουθούμε τις οδηγίες. Τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες».

Πηγή: Κοινή Γνώμη 

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares