Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2020 21:02

Ο Τζο Μπάιντεν νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τη νίκη του στην πολιτεία της Πενσιλβάνια και την εξασφάλιση και άλλων 20 εκλεκτόρων, σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των αμερικανικών δικτύων.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι έφθασε η ώρα για ενότητα και επούλωση των πληγών.

Σε ηλικία 78 ετών, ο Μπάιντεν πετυχαίνει στην τρίτη του προσπάθεια – είχε διεκδικήσει το δημοκρατικό χρίσμα το 1988, όταν έχασε απο τον Μάικ Δουκάκη, και το 2008 όταν έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα – να αναρριχηθεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η Καμάλα Χάρις γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα στην ιστορία που εκλέγεται αντιπρόεδρος.

Μετά την επικράτησή του με διαφορά 0,7% στην Πενσιλβάνια, τη μεγαλύτερη από τις πολιτείες που ήταν τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο λόγω της συνεχιζόμενης διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων, ο Μπάιντεν κάνει το πλέον καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του στόχου της νίκης και της εξασφάλισης συνολικά 306 εκλεκτόρων, έναντι 232 του Ντόναλντ Τραμπ και με 4,5 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους (3% διαφορά σε πανεθνικό επίπεδο).

Αυτή η διαφαινόμενη εξέλιξη δυσχεραίνει την προσπάθεια του Τραμπ να αμφιβητήσει το αποτέλεσμα, παρά το αντιδραστικό πνεύμα που διαπερνά τα συνεχή tweets και τις δημόσιες διακηρύξεις του, και τις προσφυγές του που θα συνεχισθούν, αρχής γενομένης από τη Δευτερα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα αναγνωρίσει την ήττα του και δεν θα συγχαρεί τον αντίπαλό του, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει παραδοσιακά σε όλες τις προεδρικές αναμετρήσεις στην Αμερική. Αυτό επιβεβαίωσαν και οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του Λευκού Οίκου μετά τη νίκη του Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, επιμένοντας στο επιχείρημα ότι έχει υπάρξει αλλοίωση του αποτελέσματος

Η τακτική αυτή θα του επιτρέψει να συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο την «επόμενη μέρα», τόσο στο εσωκομματικό πεδίο, όσο και σε ό,τι αφορά τις πολύ πιθανές δικαστικές περιπέτειες που τον περιμένουν για τα προσωπικά και επιχειρηματικά οικονομικά του.
Τέσσερις ημέρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, όλα τα δεδομένα και κυρίως οι πραγματικοί οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τους εκλέκτορες, αλλά και τη λαίκή ψήφο – ο Μπάιντεν θα έχει συνολικά 74,5 εκατομμύρια ψήφους, τις περισσότερες που έλαβε ποτέ υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ – συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να παρεμποδισθεί η πορεία του προς τον Λευκό Οίκο και πως ήταν απλά θέμα χρόνου.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος εξακολουθεί να προηγείται και στις τέσσερις πολιτείες όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση, αλλού πολύ οριακά, αλλού με ελαφρώς μεγαλύτερη διαφορά και το πιθανότερο είναι να κερδίσει και αυτές.

Στο Γουισκόνσιν οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν επανακαταμέτρηση (η διαφορά είναι 0,6% υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου), αν και όλα τα αμερικανικά δίκτυα θεωρούν δεδομένη την επικράτηση του Μπάιντεν και σε αυτή την πολιτεία και του έχουν ήδη αποδόσει τους 10 εκλέκτορες που προκύπτουν. Επίσης, προηγείται στη Νεβάδα (6 εκλέκτορες) με 1,8%, στην Αριζόνα (11) με 1,0%, και στην Τζόρτζια (16) με 0,1%, με αποτέλεσμα να φθάνει συνολικά τους 306. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ουσιαστικά 232 καθώς θα πάρει τελικά τους 15 της Βόρειας Καρολίνας και τους 3 της Αλάσκα.

Θεωρητικά, υπάρχει ακόμη μια αβεβαιότητα, είτε λόγω των νομικών προσφυγών του προέδρου Τραμπ, είτε λόγω των επανακαταμετρήσεων που θα γίνουν σε κάποιες από αυτές ως απόρροια της μικρής διαφοράς. Ωστόσο, είναι πλέον διάχυτη η αίσθηση πως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πηγή: kathimerini.gr

Κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares