Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 02:04

Η Τεχεράνη έστειλε στη Γαλλία τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού Μπόινγκ

Το Ιράν έστειλε στη Γαλλία τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού Boeing που καταρρίφθηκε τον Ιανουάριο κατά λάθος πάνω από την Τεχεράνη, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μοχσέν Μπαχαρβάντ, μιλώντας στην εφημερίδα Etemad.

«Τα μαύρα κουτιά μεταφέρθηκαν στο Παρίσι χθες από αξιωματούχους της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και από έναν δικαστή και η αποκρυπτογράφησή τους θα ξεκινήσει την Δευτέρα», είπε ο Μπαχαρβάντ, που είναι αρμόδιος για δικαστικές και διεθνείς υποθέσεις.
Στις 11 Ιανουαρίου οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι τρεις ημέρες νωρίτερα κατέρριψαν «κατά λάθος» το αεροσκάφος της Ukraine International Airlines που εκτελούσε την πτήση PS 752 από την Τεχεράνη για το Κίεβο, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του. Όλοι οι επιβαίνοντες, 176 άνθρωποι, κυρίως Ιρανοί και Καναδοί, σκοτώθηκαν.

Στα τέλη Ιουνίου η γαλλική Υπηρεσία Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) έκανε γνωστό ότι το Ιράν ζήτησε επισήμως τη βοήθειά της για να επιδιορθώσει και να κατεβάσει τα δεδομένα των μαύρων κουτιών. «Η γαλλική κυβέρνηση είχε πολύ καλή συνεργασία με την ιρανική αντιπροσωπεία, για την οποία ευχαριστώ τη Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά το Μπαχαρβάντ.
Η ανάλυση των μαύρων κουτιών θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου, ανέφερε η BEA.

Ο Ιρανός υπουργός είπε τον Ιούνιο ότι η αποστολή των μαύρων κουτιών καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που έχει πλήξει σκληρά τη χώρα του και επειδή παράλληλα ματαιώθηκαν οι περισσότερες διεθνείς πτήσεις.
Τις ημέρες που καταρρίφθηκε το Boeing η ιρανική αεράμυνα ήταν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, αφού προηγουμένως η Τεχεράνη είχε εκτοξεύσει πυραύλους σε μια ιρακινή βάση όπου εδρεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, για να εκδικηθεί τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί. Ο τελευταίος σκοτώθηκε στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου, από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Protothema.gr

Κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares