Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 13:58

Υπερδιπλάσιοι πόροι ύψους 357 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο Νότιο Αιγαίο, από το νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενόψει της κατάρτισης του νέου Περιφερειακού Προγράμματος της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για τις Στρατηγικές Ολο-κληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που θα υιοθετηθούν και αναπτυχθούν στην Περιφέρεια την περίοδο αυτή, μέσω της ηλεκτρονική πλατφόρμας με τίτλο «Συμμετέχω - συμβάλλω στον προγραμματισμό».

Όπως και κατά την υλοποίηση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ θα υλοποιηθεί μέσω Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, τόσο Τομεακών, τα οποία αφορούν στη χρηματοδότηση οριζόντιων δράσεων που υλοποιούνται στο σύνολο της χώρας, όσο και Περιφερειακών, ένα για κά-θε μία από τις 13 Περιφέρειες.

Ειδικά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η χρηματοδότηση μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, είναι υπερ-διπλάσια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και συγκεκριμένα, 357 εκατ. ευρώ για τη χρη-ματοδοτική περίοδο 2021 – 2027, έναντι των 172 εκατ. ευρώ της περιόδου 2014 - 2020.

Σημειώνεται ότι την τελευταία 20ετία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει έναν πολύ χαμηλό προϋ-πολογισμό σε ό,τι αφορά το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα από ευρωπαϊκούς πόρους, διότι ανήκε στην κατηγορία των πιο αναπτυγμένων περιφερειών της Ευρώπης. Στη νέα χρηματοδοτική περίοδο, στο ΕΣΠΑ 2021-2027, το Νότιο Αιγαίο έχει δικαίως επιτύχει τη μεγαλύτερη αύξηση, διότι άλλαξε ο ευρωπαϊκός κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο γίνεται η κατάταξη των περιφερειών. Ο υ-περδιαπλασιασμός των πόρων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για έναν σχεδιασμό του νέου Επιχειρη-σιακού Προγράμματος που θα απαντά στις ανάγκες της πολυνησιακής Περιφέρειας του Νοτίου Αι-γαίου.

Στη νέα Προγραμματική Περίοδο, οι Στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) εντάσσονται στον Στόχο Πολιτικής που έχει τον τίτλο «Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών, καθώς και μέσω της στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών».

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης ένα ευρύ σύνολο από δημόσιους φορείς, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, τα Επιμελητήρια και οι αναπτυξιακές εταιρείες της Πε-ριφέρειας, καλούνται σε πρώτη φάση να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο στον σύνδεσμο https://espa3.pepna.gr/oxe, που υπάρχει στην πλατφόρμα διαβούλευσης για τη νέα προγραμματική περίοδο, η οποία έχει δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, καθώς και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου http://www.pnai.gov.gr.

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2021, ενώ η ηλεκτρονική διαβούλευση θα συνεχιστεί μέσω της πλατφόρμας σε όλη τη διάρκεια του προγραμ-ματισμού της νέας περιόδου.

Το Γραφείο Τύπου

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares