Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 18:14

Aποκλείει από τη ρωσική αγορά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ο Πούτιν

Με την υπογραφή του στο υπ’ αριθμόν 730 διάταγμα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «κλειδώνει» για ακόμη μία χρονιά έξω από τα σύνορα της χώρας του, τους Έλληνες παραγωγούς: Τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα αποκλείονται από την πολυπληθή ρωσική αγορά και η χώρα μας είναι αναγκασμένη και πάλι να μετρά.. πληγές.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έως το τέλος του 2021 θα συνεχιστεί το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η ρωσική Ομοσπονδία στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα. Μοιραία λοιπόν και οι Έλληνες παραγωγοί - για άλλον έναν χρόνο- χάνουν τις ελπίδες που έτρεφαν για δυναμική «επιστροφή» τους στη ρωσική αγορά. Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για παράταση της απαγόρευσης εισαγωγής προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία έρχεται ως «απάντηση» στις κυρώσεις που του επέβαλαν οι Δυτικοί για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το... μακρινό 2014.

Βαρύ πλήγμα για τους Έλληνες παραγωγούς

Η Ελλάδα παραδοσιακά εξήγαγε αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία, η οποία μάλιστα για ορισμένα από αυτά ήταν μακράν ο κύριος αγοραστής τους: Λίγο πριν «ενεργοποιηθεί» η απαγόρευση, οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία άγγιζαν τα 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% ήταν αγροτικά προϊόντα. Με άλλα λόγια το ρωσικό «μπλόκο» στέρησε από τους Έλληνες παραγωγούς ποσό που ξεπερνούσε τα 178,4 εκατ. ευρώ. Η ρωσική αγορά απορροφούσε σχεδόν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Άλλα ελληνικά προϊόντα που είχαν «πέραση» στην Ρωσία ήταν τα νωπά ακτινίδια, βερίκοκα-κεράσια, νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια, ελαιόλαδο και κλάσματά του, πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες, ιχθυρά, αγγούρια νωπά και διατηρημένα και ελιές.

Η Τουρκία … έσπευσε να καλύψει τα κενά

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, η Τουρκία, ο Ισημερινός, η Κίνα, η Αίγυπτος και το Μαρόκο είναι οι χώρες που έχουν επωφεληθεί από το ρωσικό εμπάργκο σε βάρος των ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών, μαζί με άλλες χώρες όπως η Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις εισαγωγές των φρουτο-λαχανικών στη Ρωσία ένα έτος πριν από την απαγόρευση των εισαγωγών (2013) και τα αντίστοιχα του 2019, όπως τα κατέγραψε η Ομοσπονδιακή τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας.

Το σίγουρο είναι πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί καθώς το νέο Προεδρικό Διάταγμα 730 «για την διασφάλιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την προστασία των εθνικών συμφερόντων της», με ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής του, προβλέπει την επέκταση των «αντίμετρων» από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2021.

πηγή: enikonomia.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares