Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 23:57

Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου ο Νίκος Σύψας

Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τόνισε ανέφερε ότι «η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα», καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα. Και πρόσθεσε: «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα».

Υπογράμμισε δε ότι αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10%– όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων –πάνω από 26.000–, τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές, οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους.

«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών», τόνισε. 

 Ο ίδιος επισήμανε την αργή πτώση της πανδημίας, αναφέροντας ότι οι λόγοι είναι αρκετοί: η τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Επίσης, είπε ότι την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού, ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα. «Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ο καιρός ευνοεί την διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν», σημείωσε.

«Όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο», είπε και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου. Προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο.

Για την εστίαση, τα γυμναστήρια και τους υπόλοιπους κλάδους, έκανε λόγο για άνοιγμα όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου», διευκρίνισε.

Αναφέρθηκε δε σε άνοιγμα με περιορισμούς για το ωράριο και με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα, καθώς και sms ακόμα και τις ημέρες των γιορτών.

«Αν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες στις αρχές του  καλοκαιριού τότε θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε και θα σημάνει και το τέλος της επιδημίας στην χώρα μας», κατέληξε.

Πηγή: kathimerini.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares