Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 12:56

Πάμε σε παράταση του lockdown | Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα

Με τους θανάτους να καταγράφουν ρεκόρ επί δύο διαδοχικές ημέρες και μάλιστα από τους 72 της Παρασκευής να εκτοξεύονται στους 108 του Σαββάτου και τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει πλέον στους 522 και να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, είναι εμφανές  πλέον ότι οι πιθανότητες για άρση του lockdown στο τέλος του μήνα είναι σχεδόν μηδαμινές.

Συγκεκριμένα, τόσο οι λοιμωξιολόγοι όσο και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να δίνουν το πράσινο φως για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και καταστημάτων λιανικής πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν και πότε θα ανοίξει η εστίαση για τι γιορτές.

Άλλωστε οι δηλώσεις τους κυβερνητικού εκπροσώπου πριν λίγες ημέρες στην ΕΡΤ ήταν ξεκάθαρες.

«Δεν είναι ρεαλιστική η «λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου», είχε αναφέρει πριν καν σημειωθεί το μαύρο ρεκόρ θανάτων.

Παράταση καραντίνας για ακόμη 14 ημέρες

H πρόταση που έχει κατατεθεί, και ανάλογα με τα στοιχεία για τα κρούσματα, αλλά κυρίως με τις αντοχές του ΕΣΥ, είναι η παράταση για δύο ακόμη εβδομάδες της απομόνωσης.

Δηλαδή της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, των SMS, και φυσικά της καθολικής χρήσης μάσκας, των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις εκτός νομών, του λουκέτο στα καταστήματα.

Όπως τονίζουν, ωστόσο, επιστήμονες δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε στις γιορτές ανοικτά εστιατόρια και μπαρ ή κέντρα διασκέδασης διότι δεν μπορούν να ελεγχθεί ο κόσμος που θα πάει εκεί.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες οι αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα δώρα θα γίνουν με sms ενώ  το ρεβεγιόν δεν θα υπερβαίνει τους 9 καλεσμένους.

Επίσης Χριστούγεννα θα κάνουμε στον τόπο κατοικίας μας, καθώς δεν προβλέπεται να επιτραπεί η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια.

«Θα κάνουμε πάρτι μετά»

Για το πως θα ανοίξει το λιανεμπόριο, αλλά και τι θα γίνει με τα χριστουγεννιάτικα ψώνια μίλησαν σήμερα τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης ο Βασίλης Κικίλιας έχει λάβει μέτρα, αλλά όταν ουσιαστικά το 30% στη Θεσσαλονίκη έχει νοσήσει και οι ΜΕΘ έχουν την εικόνα που περιέγραψε ο (διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου Ν. Καπραβέλος, υπάρχουν άνθρωποι «που κάνουν κορονοπάρτι όσες εντατικές και να φτιάξουμε δεν προχωράμε». «Ο ιός δεν θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο δεν κάνει διακρίσεις… πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, θα κάνουμε πάρτι μετά» επισήμανε.

Στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Ποια μαγαζιά θα ανοίξουν πρώτα

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη, όπως παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, τόνισε ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Ψώνια με click away στις γιορτές

Δήλωσε επίσης πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή όπως εξήγησε θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινή επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Παπαθανάσης: Το σχέδιο για το λιανεμπόρια όταν σταματήσει το γενικό lockdown

Από την πλευρά του μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», o κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, το λιανικό εμπόριο και η εστίαση «είναι συνάρτηση του επιδημιολογικού χάρτη και των αποφάσεων των ειδικών»

Σημείωσε δε πως του υπουργείο Ανάπτυξης έχει καταρτίσει ένα «πολύ παραμετρικό σχέδιο, το οποίο είμαστε έτοιμοι να το αναπτύξουμε όταν αποφασίσει ο πρωθυπουργός ότι σταματά το γενικό lockdown».

Στα επιμέρους, επανέλαβε ότι όταν επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο θα ισχύσουν τα μέτρα και οι κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος. «Το λιανικό εμπόριο το τήρησε αυτό το μέτρο και δεν είχε πρόστιμα. Η πολιτεία δεν θέλει να επιβάλει πρόστιμα, θέλει να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία. Αυτός είναι ο νούμερο ένα στόχος και στη συνέχεια η οικονομία».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι και τα εποχικά καταστήματα θα ανοίξουν όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τόνισε ότι κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών.

 

Χριστούγεννα με κλειστά μπαρ

Σε ότι αφορά στα bar ανέφερε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξουν. «Φέτος θα είναι μια διαφορετική Πρωτοχρονιά και διαφορετικά Χριστούγεννα».

Επιπλέον, δεν αποσαφήνισε με πόσες μέρες διαφορά θα ανοίξουν μεταξύ τους τα σχολεία, το λιανεμπόριο και η εστίαση. «Θα κριθεί ανάλογα με τον επιδημιολογικό χάρτη και την εξέλιξη των κρουσμάτων».

Πηγή: Τα Νέα 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares