Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 19:27

Προς ματαίωση όλοι οι αγώνες μπάσκετ λόγω της ''απαξίωσης'' των Κριτών Καλαθοσφαίρισης

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν αγώνες μπάσκετ σε όλες τις κατηγορίες  το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 10-11 Δεκεμβρίου λόγω της αποχής των Κριτών.

Η αποχή αφορά τους αγώνες από την Basket League μέχρι και το χαμηλότερο πρωτάθλημα, ενώ υπάρχει κίνδυνος ομάδες να ταξιδέψουν σε διάφορα μέρη για να αγωνιστούν σε ήδη ορισμένους από την ΕΟΚ αγώνες, οι οποίοι το πιθανότερο είναι να μην γίνουν.

Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τις Κυκλάδες, όπου θα ταξιδέψουν ο και Μελισσίων για το παιχνίδι με τον Πανναξιακό, ο Αίολος Αγυιάς για το παιχνίδι με τον ΑΠΑΣ Νάξου και ο Εθνικός για το παιχνίδι με τον ΑΟ Μυκόνου, με τις φιλοξενούμενες ομάδες να κινδυνεύουν να επιστρέψουν στις βάσεις τους άπραγες και επιφορτισμένες με πολλά έξοδα.

Η διοίκηση της ΕΣΚ Κυκλάδων τηρεί στάση αναμονής για την κατάρτιση του προγράμματος του σαββατοκύριακου, καθώς θα πρέπει να συνυπολογίσει και τις μετακινήσεις των ομάδων. 

Όσο αφορά την αποχή, οι Σύνδεσμοι Κριτών όλης της Ελλάδας αποφάσισαν να εναντιωθούν στην πρόσφατη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που δεν αναγνωρίζει τους συνδέσμους των κριτών, δηλαδή τους ανθρώπους της γραμματείας των παιχνιδιών, ως αθλητικό φορέα. Η πλευρά των κριτών ισχυρίζεται πως από το 2000 οι περισσότεροι σύνδεσμοι έχουν λάβει αθλητική αναγνώριση.

«πειθαρχούμε απλά στην απόφαση και αφού δεν μας θεωρούν αθλητικό φορέα, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε αθλητικές δράσεις», ισχυρίζονται με νόημα οι κριτές.

Ερωτηματικά όμως προκαλεί και η στάση της ΕΟΚ, που επιμένει στην διεξαγωγή των αγώνων, παραμερίζοντας και παραβλέποντας την 45ετή προσφορά των κριτών, που όλος ο μπασκετικός κόσμος γνωρίζει πόσο σημαντικοί είναι στον εύρυθμη και ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων.

Μάλιστα, επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΟΚ έχει δώσει κατεύθυνση σε ομάδες και ενώσεις ώστε να «κατεβάσουν» ανθρώπους από τις εξέδρες οι οποίοι θα «βαπτιστούν» κριτές και θα επιτελέσουν το έργο τους με αβέβαια αποτελέσματα. Πραγματικά, αν συμβεί κάτι τέτοιο, εκτός από κωμικοτραγικές καταστάσεις, είναι πολύ πιθανό να πληγεί σοβαρά το άθλημα από αυτά που θα δούμε στα γήπεδα της Ελλάδας το προσεχές σαββατοκύριακο.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Σ.Κ.Κ.Α.Σ.Ε. ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ:

202212071210358702 

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Σύνδεσμοι Κριτών καλαθοσφαίρισης

Οι Σύνδεσμοι Κριτών καλαθοσφαίρισης, προς αποκατάσταση της αλήθειας, όπως αυτή προκύπτει από πραγματικά γεγονότα και προς πληροφόρηση της αθλητικής κοινότητας για την πραγματικότητά μας, ενημερώνουμε για τα ακόλουθα

Στις 11 Νοεμβρίου 2022 κατατέθηκε  στο ΑΣΕΑΔ προσφυγή του Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδας κατά της Ένωσης ΕΣΚΑΒΔΕ, διότι στους αγώνες  των πρωταθλημάτων της  χρησιμοποιούντο παράγοντες στη θέση των επισήμων κριτών.

Στις 18 Νοεμβρίου 2022 η ΓΓΑ με το υπ’ αριθμ . πρωτ. ΥΠΠΟΑ/568884/18/11/2022  έγγραφό της  προς την ΕΟΚ, διευκρινίζει ότι οι Σύνδεσμοι Κριτών ομαδικών αθλημάτων δεν είναι αθλητικοί φορείς και δεν αναγνωρίζονται από αυτή σύμφωνα με τον  νόμο 2725/1999. ( Αλήθεια, επειδή και το χάντμπολ είναι ομαδικό άθλημα και έχει  και αυτό Συνδέσμους κριτών, γιατί δεν έλαβε το ίδιο έγγραφο;)

Στις 23 Νοεμβρίου 2022 ο Υφυπουργός Αθλητισμού με το υπ’ αριθμ. 577670/2022 έγγραφο, αποφασίζει την ανάκληση  της υπ’. αρθιμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/365923/28.07.2022 απόφασής του «περί εγκρίσεως του κανονισμού διαιτησίας της ΕΟΚ καθ’ όσον  στο κεφάλαιο Δ’ αναφέρονται ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΡΙΤΩΝ, οι οποίοι δεν υφίστανται σύμφωνα με το Ν. 2725/1999 για ομαδικά αθλήματα»

Στις 6 Δεκεμβρίου 2022 στις προτάσεις  που υπέβαλε η ΕΣΚΑΒΔΕ στο ΑΣΕΑΔ ως στοιχεία υπεράσπισης των αποφάσεων και των πράξεών της , κατέθεσε τα δυο παραπάνω έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τα οποία, όπως είναι φανερό εκδόθηκαν μεταγενέστερα της προσφυγής του Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σύνδεσμοι Κριτών πανελλαδικά, δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα μέχρι σήμερα για την ύπαρξη των παραπάνω εγγράφων, σε αντίθεση με την ΕΟΚ η οποία τα γνωρίζει!

Τα έγγραφα αυτά έγιναν γνωστά σε εμάς από τον δικηγόρο του Συνδέσμου Κριτών που έκανε την προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ.

Με τις ανωτέρω διαδικασίες, απαξιώνουν ένα χώρο που προσφέρει αγόγγυστα  τις υπηρεσίες του στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης, από τους πρώτους αγώνες που έγιναν στην Ελλάδα μέχρι σήμερα κάτω από αντίξοες συνθήκες και τορπιλίζουν τα πρωταθλήματα.

Πριν από 23 χρόνια χορηγήθηκε αθλητική αναγνώριση με βάση τις διατάξεις του ίδιου Νόμου 2725/99 όπως π.χ αυτή του Συνδέσμου Κριτών Αττικής, του Συνδέσμου Κριτών Μαγνησίας κ.α  

Η όψιμη αναληθής αναφορά σε τάχα οικονομικές διεκδικήσεις των κριτών, δεν μπορεί να γίνει πιστευτή και να επηρεάσει τη μπασκετική κοινότητα που γνωρίζει καλά το χώρο των κριτών χρόνια πριν από εκείνους που τολμούν σήμερα να μας λοιδορήσουν.

Οι κριτές όλης της Ελλάδας ταυτόχρονα με τη συμμόρφωσή μας στην απόφαση του Υφυπουργού, έχουμε αποστείλει επιστολή στην οποία αναφερόμαστε στο έργο και την διαμορφωθείσα σε σχέση με εμάς αθλητική πραγματικότητα τα τελευταία 45 χρόνια καθώς  και αίτημα  για την αποκατάσταση της υπόστασή μας.

Αναμένοντας την απάντηση, ζητάμε ειλικρινή συγνώμη από τις ομάδες για την πιθανή αναστάτωση στη διεξαγωγή των αγώνων, διευκρινίζοντας ότι όπως προκύπτει από τα ανωτέρω εκτεθέντα γεγονότα, οι κριτές δεν φέρουν ευθύνη για την απόφαση της «ξαφνικής» νομικής και πραγματικής  «κατάργησής» τους.

Τάνια Μερίκα

(Πρόεδρος του Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νομού Αττικής) και κατ’ εντολήν και εξουσιοδοτήσεως των ακόλουθων Συνδέσμων Κριτών:

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νομού Αττικής

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Κρήτης

Σύνδεσμος Κριτών καλαθοσφαίρισης Θεσσαλίας

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Δωδεκανήσου

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Αχαΐας-Ηλείας

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Τρικάλων

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Ν. Λάρισας

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδας

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Ν. Καρδίτσας

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ

“Μετά από ενημέρωση που λάβαμε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, σχετικά με επιστολή Συνδέσμων βοηθών Διαιτητών («Κριτών») περί «αποχώρησης» τους από τους αγώνες Εθνικών κατηγοριών, ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Με την έναρξη της φετινής αγωνιστικής περιόδου, η ΕΟΚ και οι διοικήσεις των Σωματείων, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, δέχθηκαν το αίτημα των βοηθών διαιτητών (σημειωτές και χρονομέτρες) να αυξηθούν οι αποζημιώσεις τους, αναγνωρίζοντας το ρόλο τους και τη συνεισφορά τους στο άθλημα. Παράλληλα, η Ομοσπονδία ανέλαβε να καλύψει το κόστος των αγώνων των ανήλικων αθλητών και αθλητριών (για διαιτητές και βοηθούς διαιτητών) στους συλλόγους όλης της Ελλάδας, συμβάλλοντας και αυτή από τη μεριά της στην ελάφρυνση του αυξημένου κόστους που θα είχαν οι ομάδες με αυτές τις ανατιμήσεις.

Είναι επίσης γνωστό, σε όλους τους συντελεστές του αθλήματος (διοικήσεις σωματείων/ΚΑΕ, προπονητές, αθλητές, διαιτητές, βοηθούς διαιτητών, κομισάριους), ότι όλο αυτό το διάστημα κινούμαστε όλοι μας με γνώμονα το καλό του αθλήματος, σεβόμενοι πάντα το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (αθλητικός νόμος) και τους κανονισμούς της Ομοσπονδίας.

Εντελώς ξαφνικά, εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου, οι Σύνδεσμοι των βοηθών διαιτητών (χρονομέτρες και σημειωτές) «ανακάλυψαν» ότι 23 χρόνια που ισχύει ο ίδιος αθλητικός νόμος έως και σήμερα, δεν αναγνωρίζει τους «συνδέσμους κριτών» στα ομαδικά αθλήματα. Χωρίς να έχει γίνει από κανέναν καμία αλλαγή στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο τα τελευταία 23 χρόνια μέχρι και σήμερα επί του θέματος, χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να τους έχει αλλάξει τα δεδομένα που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς καμία απολύτως επικοινωνία με τη διοίκηση της ΕΟΚ και ενώ είχαμε αποδεχθεί τα οικονομικά τους αιτήματα, ξαφνικά και αναίτια απέστειλαν επιστολή στον Υφυπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, με την οποία αποφασίζεται η αποχώρηση από στους αγώνες των Εθνικών κατηγοριών χωρίς να έχει προηγηθεί ο παραμικρός διάλογος με τις διοργανώτριες αρχές.

Η πόρτα της Ομοσπονδίας ήταν πάντα ανοιχτή σε όλους, έστω κι αν μέχρι τώρα οι Σύνδεσμοι την αγνόησαν. Η Ομοσπονδία αγκαλιάζει όλους τους συντελεστές του αθλήματος και αυτό θα κάνει πάντα. Όμως, στόχος της είναι – τηρώντας τη νομιμότητα – να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, η ισότιμη μεταχείριση όλων των συντελεστών του αθλήματος και η υποστήριξη των ομάδων.

Αν ορισμένοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και να οδηγήσουν με αυτόν τον τρόπο όλους τους άλλους συντελεστές του αθλήματος σε υποχρεωτική αποχή, τότε θα αναλάβουν την ευθύνη που του αναλογεί. Ας αναλογιστούν τι δεν έχουν κάνει όλα αυτά τα 23 χρόνια και ας αποφασίσουν με γνώμονα το καλό του αθλήματος. Η εποχή των μονομερών αποφάσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί…

Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι συντελεστές του αθλήματος, με πρωτοβουλία της ΕΟΚ και σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ, θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων των Εθνικών Πρωταθλημάτων.

Καταλήγοντας προκύπτουν ευλόγως τα κάτωθι ερωτήματα:
1) Θέλετε να λειτουργήσετε με βάση τον αθλητικό νόμο που ισχύει εδώ και 23 χρόνια;
2) Θέλετε να λειτουργήσετε με βάση τον κανονισμό διαιτησίας που ίσχυε για δεκαετίες, όπως δηλαδή λειτουργούσατε;
3) Θεωρείται φυσιολογικό, να εξαρτάται όλο το Ελληνικό μπάσκετ από μια αλλαγή του αθλητικού νόμου που ξαφνικά εν μέσω αγωνιστικής περιόδου ζητάτε και η οποία λογικά μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των διαδικασιών;

Ή θεωρείται φυσιολογικό να μην έχει προηγηθεί διάλογος με όλους τους συντελεστές του αθλήματος (ομάδες, παράγοντες, παίκτες, διαιτητές, φιλάθλους και διοργανώτριες αρχές) και να προχωράτε με μονομερείς ενέργειες, δηλώνοντας την αποχώρηση σας και κρατώντας όμηρους όλους τους συντελεστές του αθλήματος στις ξαφνικές απαιτήσεις σας;”.

Κατηγορία ΜΠΑΣΚΕΤ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares