Σχολείο ή αθλητισμός;

  • Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχολείο ή αθλητισμός;

 Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που αθλούνται συστηματικά, παράλληλα με το σχολείο και το διάβασμα τους, παίρνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο από τους μαθητές  που δεν γυμνάζονται.

Οι γονείς εγγράφουν τα παιδιά σε συλλόγους για να χαρούν, να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν φιλίες. Η συμμετοχή όμως των παιδιών σε μια ακαδημία, εκτός από τις ευχάριστες πτυχές της, έχει και κάποιες καταστάσεις για τους γονείς που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης.

Παρατηρείται το φαινόμενο, αρκετά παιδιά να παραμελούν τις υποχρεώσεις τους στο σχολείο και η μόνη τους ενασχόληση και σκέψη να είναι το παιχνίδι. Οι γονείς θα χρειαστεί τότε, να συζητήσουν με το παιδί τους. Μπορεί να ακούγεται αρκετά απλοϊκό, ωστόσο είναι σημαντικό για τα παιδιά να νιώθουν ότι οι γονείς τους τα ακούν και τα στηρίζουν.

Μέσα από ήρεμες και πολιτισμένες συζητήσεις, οι γονείς μπορούν να τονίσουν την αξία και τη σημαντικότητα του σχολείου, χωρίς όμως να επιβάλλουν αυτά που πιστεύουν γιατί μόνο αντίθετα αποτελέσματα θα έχουν. Επομένως οι γονείς θα πρέπει, κάνοντας διάλογο με τα παιδιά τους, να τους επισημάνουν τα θετικά στοιχεία της μάθησης και της γνώσης, χωρίς εντάσεις και τάσεις επιβολής.

Επίσης, σε συζήτηση με τα παιδιά τους μπορούν να τους δώσουν «παραδείγματα» αθλητών που όχι μόνο έχουν διαπρέψει στο άθλημά τους αλλά και ταυτόχρονα έχουν ανταπεξέλθει και στις υποχρεώσεις των σπουδών τους. Τα παιδιά ταυτίζονται μ’ αυτούς και μπορούν να λειτουργήσουν σαν θετικά πρότυπα προς μίμηση.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι γονείς μπορούν να κάνουν μια «συμφωνία» με το παιδί τους. Για παράδειγμα, αν ολοκληρώσει τις δραστηριότητες του σχολείου για την επόμενη μέρα, θα μπορεί να συμμετέχει στο παιχνίδι με τους φίλους τους. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους βαθμούς του. Χρειάζεται όμως προσοχή, ώστε να μην δημιουργηθούν αρνητικά συναισθήματα και τα αποτελέσματα να είναι αντίθετα.

Παράλληλα ενδείκνυται η δημιουργία ενός ημερήσιου προγράμματος. Το παιδί θα μάθει να βασίζεται στο πρόγραμμα αυτό και θα αρχίσει να λειτουργεί με σύστημα και συνέπεια. Θα διακρίνει ποιες είναι οι ώρες της μελέτης και ποιες του παιχνιδιού. Έτσι, θα δημιουργηθεί μια «ρουτίνα» στο παιδί και δε θα αντιμετωπίζει το διάβασμα ως μια υποχρέωση, αλλά ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ημέρας του.

Απαραίτητη στην όλη διαδικασία είναι και η συνεχής ανατροφοδότηση. Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία του παιδιού τόσο από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου όσο και από τους προπονητές τους. Είναι κάτι που οι γονείς θα πρέπει να τηρούν συστηματικά, ώστε να συζητούν για την εξέλιξη του παιδιού τους ή για τυχόν προβλήματα.

Το γνωστό ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» για μια ακόμη φορά έχει απόλυτη ισχύ, αφού στην περίπτωσή μας περιγράφει ένα παιδί που ανταποκρίνεται επαρκώς τόσο στις υποχρεώσεις του απέναντι στο σχολείο όσο και σε αυτές των προπονήσεων.

Μυλωνάς Γιώργος

Εκπαιδευτικός

Msc «Οργάνωση και Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων», Παν. Πελ/σου

Φοιτητής ΣΕΦΑΑ, Παν. Θεσσαλίας

 

Betarades
επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζει στη προεδρία του ΠΑΣ Νάξου ο Φρέντυ Κρητικός ( η σύσταση του Δ.Σ.)

Μετά τις εκλογές της Δευτέρας, ήρθε και η πρώτη συνεδρίαση...

Ανανέωσε με Κοτζαπαναγιώτη και Αντώνη Συριανό η Ελλάς Σύρου

Η Ελλάς Σύρου ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας με τον...

Η νέα διοίκηση του ΠΑΣ Νάξου [pics]

Ολοκληρώνονται εντός της επόμενης ώρας οι εκλογές του ΠΑΣ Νάξου...

Επιστρέφει στη Νάξο ο ''Ελεύθερος'' Γιάννης Κούτρος

Ελεύθερος να διαπραγματευτεί το μέλλον του με ομάδα της αρεσκείας...

Α.Σ. Σαντορίνη 2020: Αναλύθηκε στο Volcano TV το πλάνο λειτουργίας [vid]

Το στούντιο της Volcano τηλεόρασης φιλοξένησε σήμερα εκπροσώπους της Θύελλας...

Σήμερα οι εκλογές του ΠΑΣ Νάξου

Με ανακοίνωση του ο ΠΑΣ Νάξου γνωστοποιεί ότι σήμερα στις...

Ο Α.Σ. Σαντορίνης 2020 και τα νέα ονόματα του Πύργου και του Καρτεράδου

Ιστορική στιγμή για το ποδόσφαιρο της Σαντορίνης καθώς οι Γ.Σ...

Ανοίγει τις πόρτες του στους αθλητές το Playland Σαντορίνης

Την επανέναρξη της λειτουργίας της ανακοίνωσε ο αθλητικός πολυχώρος Playland...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (2)

Ανανέωσε με Κοτζαπαναγιώτη και Αντώνη Συριανό η Ελλάς Σύρου

Η Ελλάς Σύρου ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας με τον Βασίλη Κοτζαπαναγιώτη και τον Αντώνη Συριανό.

Επιστρέφει στη Νάξο ο ''Ελεύθερος'' Γιάννης Κούτρος

Ελεύθερος να διαπραγματευτεί το μέλλον του με ομάδα της αρεσκείας του είναι πλέον ο πρώην άσσος του Σαρωνικού Αίγινας με...