Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 12:52

Η Σύρος δεν αντέχει να μείνει για άλλα 20 χρόνια χωρίς στάδιο στίβου

Στο άκουσμα της είδησης της κατασκευής του προπονητηρίου στίβου της Βάρης γεννήθηκε στους γνώστες του ρεπορτάζ και του αθλητισμού το εύλογο ερώτημα κατά πόσο αυτό το έργο μπορεί να καλύψει έστω και στο ελάχιστο το τεράστιο κενό που υπάρχει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων όσον αφορά τις εγκαταστάσεις του κλασικού αθλητισμού.

Μιλάμε για έναν χώρο που το μόνο που μπορεί να καλύψει θα είναι κάποιες προπονήσεις και ίσως σχολικούς αγώνες. Αυτό άραγε είναι το πλάνο των αρμοδίων για την κάλυψη των αναγκών του κλασικού αθλητισμού στη Σύρο; 

Το syrospress.gr με ένα όμορφο ρεπορτάζ, καλύπτει και αποκαλύπτει τη νέα αστοχία που τείνει να καταρρακώσει τα όνειρα όσο ήλπιζαν ότι μπορεί να υπάρξει μία αξιόπιστη λύση που πάνω της θα χτιστεί εκ νέου το όραμα της ανασύστασης του άλλοτε κραταιού συριανού στίβου.

Διαβάστε το ρεπορτάζ:

Μετά το ελπιδοφόρο 2004, τότε που όλη η Ελλάδα ζούσε στους ρυθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων και….υποσχέσεων για μεγάλα έργα ανά την επικράτεια, η Σύρος έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να ενταχθεί στο πρόγραμμα κατασκευής αθλητικών ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα το κεφάλαιο “Στίβος” για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου για τουλάχιστον 15 χρόνια να  φυτοζωεί εξαιτίας κάποιων ρομαντικών προπονητών και που με πολύ κόπο, αγόγγυστα, προσπαθούν να διδάξουν αθλητισμό, πολιτισμό σε νέα ταλέντα.

Το ανοιχτό στάδιο Πευκακίων που μεγάλωσε γενιές και γενιές, ήδη από τις αρχές του 2000 είχε φτάσει στα όριά του. Η υπόθεση ανακαίνισής του αποτελεί τρανό παράδειγμα κωλυσιεργίας Δήμου, Περιφέρειας, Πολεοδομίας, Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Υπουργείου Αθλητισμού. Όλα μαζί σε μια μπετονιέρα με πολλές υποσχέσεις, μακέτες, προεκλογικά συνθήματα, παρήγαγαν τσιμέντο υψηλής ψηφοθηρικής απόδοσης το οποίο έχτισε πολιτικές καριέρες ανερυθρίαστα!

Το μόνο φυσικά που δεν έχτισε είναι φυτώριο νέων αθλητών – ταλέντων, νέα στέγη για εξέλιξη προπονητών, νέα πηγή εσόδων για το νησί από διοργανώσεις που θα μπορούσε να είχε αναλάβει, νέο χώρο για εκγύμναση των δημοτών και των μαθητών.

Κι ενώ όλοι πίστεψαν πως οι εκσκαφείς που μπήκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους έδιναν πια το σύνθημα της ανάστασης του σταδίου, ήρθε ο κορωνοϊός και τα…αρχαία που κρύβονται στα θεμέλιά του και πέριξ αυτού, να το βάλουν για άλλη μια φορά στον πάγο! Μα, όλοι γνώριζαν πως υπήρχαν αρχαία εκεί. Πώς και δεν μερίμνησαν γι’ αυτό;

Όλα αυτά επί δημαρχίας Νίκου Λειβαδάρα ο οποίος στήθηκε στην αφετηρία ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ, αλλά ο αφέτης του έδωσε άκυρο! Και ώσπου να ξαναστηθεί οργανωμένος καλύτερα, να σου ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης να παίρνει θέση δίπλα του με δικές του μακέτες, δικό του στάδιο, δικό του προϋπολογισμό, σε άλλη περιοχή εντός νησιού (Βάρη).

Τί γίνεται ρε παιδιά στη χώρα της Συρομαρκίας; Λέτε από εκεί που δεν είχαμε κανένα, να βρεθούμε με δύο στάδια στίβου; Μπααααα….

Λέτε να ξέρει κάτι περισσότερο ο Αντιπεριφερειάρχης για την τύχη – ατυχία των Πευκακίων και να έτρεξε να εκμεταλλευθεί το γεγονός; Μπααααα, αφού το είχε ήδη εντάξει το “Στάδιο Βάρης” στο προηγούμενο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Περισσότερο στέκει η πιθανότητα να το είχε εντάξει απλά και μόνο για να υπάρχει, για να έρθει εκείνος ως κατακτητής του συριανού “γόρδιου δεσμού” με “έτοιμη” λύση, σε περίπτωση που το Στάδιο Πευκακίων κολλούσε…

Όπως και κόλλησε…..

Η ουσία είναι πως έχουμε δύο προύχοντες που αγωνίζονται για ένα στάδιο, το δικό ΤΟΥΣ στάδιο ο καθένας, ενώ θα μπορούσαν να είχαν συνεννοηθεί για να υπάρξει ΜΙΑ επιλογή – λύση, ΕΝΑ στάδιο, σε ΜΙΑ περιοχή.

Έτσι, θα αποφεύγαμε σπατάλη φαιάς ουσίας, χρημάτων και χρόνου και δεν θα βλέπαμε μια κούρσα του ΕΓΩ με θύμα τις ανάγκες του ΚΟΣΜΟΥ.

Διότι, κυρίες και κύριοι, τρία πράγματα μπορούν να συμβούν:

  1. Να προχωρήσουν και τα δύο στάδια και να έχουμε το οξύμωρο φαινόμενο σ’ ένα νησί του μεγέθους της Σύρου, δύο μικρών σταδίων αντί για ένα μεγάλο. Φυσικά θα προτιμάται αυτό της Ερμούπολης με αποτέλεσμα της Βάρης να μαραζώσει και αφεθεί στη μοίρα του σιγά σιγά. Αποτέλεσμα; Σπατάλη τόσο απαραίτητων τη σήμερον ημέρα χρημάτων υπέρ του ΕΓΩ.
  2. Να προχωρήσει μόνο το στάδιο των Πευκακίων, οπότε όλες αυτές οι εξαγγελίες για στάδιο στη Βάρη, όλες αυτές οι μακέτες και οι εργατοώρες που έχουν λογικά δαπανηθεί, να χαθούν στο βωμό πάλι του ΕΓΩ! Αλήθεια, το ποσό που φαντάζομαι έχει “κλειδώσει” για την κατασκευή του τελευταίου, γιατί δεν αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας και πού θα κατευθυνθεί αν δεν υπάρξει ευτυχής κατάληξη;
  3. Να προχωρήσει μόνο το στάδιο της Βάρης, οπότε τότε η Σύρος θα έχει μεν ένα στάδιο στίβου, αλλά κολοβό! Ναι, ναι, κολοβό. Διότι προβλέπεται στίβος 200μ, αντί 400μ, ανακατασκευή μόνο των υπαρχόντων κερκίδων (δηλαδή φιλοξενία έως 300 φιλάθλων), ευθεία με 5 κουλουάρ για τη διεξαγωγή του αγωνίσματος των 60μ ταχύτητος με προοπτική επέκτασής του για τη διεξαγωγή του αγωνίσματος των 100μ με τους δρομείς να τερματίζουν στο…σκάμμα (διότι στο τέλος των διαδρόμων ταχύτητας προβλέπεται σκάμμα για τα άλματα!), βαλβίδας ρίψεων μόνο για σφαιροβολία, άρα αδυναμία διεξαγωγής πολλών αγωνισμάτων όπως δισκοβολίας, ακοντισμού, σφυροβολίας, 3000μ στιπλ (δεν προβλέπονται διάδρομος φοράς ακοντιστών, ούτε κλωβός ρίψεων, ούτε τεχνητή πισίνα εμποδίων), και για κερασάκι στην τούρτα έχουμε καταμεσής ένα γήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ – τένις (!!!) που δεν καταλαβαίνω ποιος φαεινός εγκέφαλος το ξεπατίκωσε από πού, αφού τέτοιο προηγούμενο ΕΝΤΟΣ αγωνιστικού χώρου σταδίου στίβου δεν έχει ξαναϋπάρξει! Ακόμα και αν ο καημένος αυτός μελετητής είχε στο μυαλό του την εξυπηρέτηση των αθλητικών αναγκών του παρακείμενου δημοτικού σχολείου, να του θυμίσω πως τέτοιο γήπεδο υπάρχει ΕΝΤΟΣ των εγκαταστάσεων αυτού.

Έτσι λοιπόν θα φτιαχτεί ένα στάδιο που ούτε διοργάνωση θα μπορεί να αναλάβει, αλλά ούτε και θα μπορεί να αναπτύξει όλο το φάσμα των αγωνισμάτων του στίβου. Ούτε καν σαν προπονητήριο δεν θα μπορεί να χρησιμεύσει. Άρα; Η πρωτεύουσα του Νοτίου Αιγαίου θα μείνει με την ψευδαίσθηση ενός σταδίου στίβου, άχρηστου στην πραγματικότητα, με το Υπουργείο Αθλητισμού πλέον να την αγνοεί αφού δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει ή απαιτήσει πρόσθετα κονδύλια για να φτιάξει επιτέλους ένα σωστό και από την άλλη δεν θα της δίνει διοργανώσεις, γιατί πολύ απλά δεν θα μπορεί να τις αναλάβει.

  • Αλήθεια, το μικρό προπονητήριο που πρέπει να συνυπάρχει σε περίπτωση διοργάνωσης, γιατί δεν έχει προνοηθεί;
  • Η παιδική χαρά τί χρησιμότητα έχει; Άδεια θα είναι σχεδόν όλες τις μέρες του χρόνου.
  • Πού ακούστηκε οι πυλώνες φωτισμού να βρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου και όχι πέριξ αυτού;
  • Οι θέσεις των δημοσιογράφων πού βρίσκονται; Ή θα μεταδίδουν / καταγράφουν σκαρφαλωμένοι στα παρακείμενα δέντρα;
  • Γιατί δεν προβλέφθηκαν δυο σωστοί διάδρομοι φοράς για τα άλματα εις μήκος και εις τριπλούν; Υπάρχει χώρος.
  • Στρώμα (και όχι σκάμμα) για τα άλματα εις ύψος με το συνοδευτικό χώρο φοράς δεν βλέπουμε να υπάρχει στη μακέτα και ας αναφέρεται…
  • Στρώμα επίσης (και όχι σκάμμα) για τα άλματα επί κοντώ με το συνοδευτικό διάδρομο φοράς δεν βλέπουμε να υπάρχει στη μακέτα και ας αναφέρεται…
  • Κυλικείο και γραφεία βλέπουμε πως θα υπάρχουν, ένα μικρό έστω γυμναστήριο με βάρη / όργανα και χώρους αποθήκευσης αθλητικού υλικού, δεν θα υπάρχει;

Πολλές ατέλειες κι ελλείψεις, δεν νομίζετε; Και όλα αυτά για να υπερτερήσει το ένα ΕΓΩ έναντι του άλλου; Κύριε Λεονταρίτη, εδώ δεν έχουμε κούρσα ανταγωνιστών για να “τερματίσετε πρώτοι” όπως λέτε στην κατακλείδα του σημειώματός σας! Μια τέτοια κούρσα δεν θα έχει κανένα νικητή και μόνο ζημιά θα κάνει. Συνεργαστείτε με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και καταλήξατε σε ένα μεγάλο, πανσυριανό, πλήρες στάδιο στίβου. Αν όχι στα Πευκάκια ή στη Βάρη, κάπου αλλού. Χώροι υπάρχουν!

Πηγή: syrospress.gr

Κατηγορία ΣΤΙΒΟΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares