Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 15:52

Δημήτρης Πάππας: Ο κλασικός αθλητισμός την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Είναι γεγονός ότι η καθημερινότητα μας λόγω της πανδημίας του Covid-19 και των περιοριστικών και λοιπών μέτρων έχει υποστεί δομικές αλλαγές. Απλές, καθημερινές λειτουργίες ρουτίνας πλέον υπακούουν σε διαδικασίες πρωτόγνωρες για όλους μας, όπως είναι η αποστολή μηνύματος ανά «σκοπό εξόδου».

            Μαζί με τους άλλους σοβαρούς λόγους για έξοδο από το σπίτι, όπως είναι η επίσκεψη στο φαρμακείο, στο σούπερ μάρκετ ή για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, η πολιτεία συμπεριέλαβε στον γνωστό πλέον κωδικό X6 και την ατομική σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χρόνους.

            Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς αθλούμενους όλων των ηλικιών να συνεχίσουν την καθημερινή άσκηση τους και σε ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας, έστω και προσχηματικά, σαν μια αποδεκτή αφορμή εξόδου από το σπίτι να γνωρίσουν «τι είναι αυτό το τρέξιμο που σαγηνεύει πλήθος ανθρώπων». Ίσως ο κορονοϊος, έκανε και ένα καλό, ενδεχομένως ανέβασε το ποσοστό των ενηλικών αθλουμένων στη χώρα μας, το οποίο δυστυχώς είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, 7% στην Ελλάδα έναντι ποσοστού πάνω από 50% στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

            Η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Υφυπουργό Αθλητισμού σχετικά με την επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων αναφέρεται μεταξύ άλλων και στη «δυνατότητα άθλησης σε εξωτερικούς χώρους».

            Με αυτό ως δεδομένο οι άνθρωποι του στίβου θεωρούν ότι τις επόμενες ημέρες τα στάδια θα είναι από τους πρώτους αθλητικούς χώρους που θα ανοίξουν, με κανόνες και περιορισμούς, για να υποδεχτούν αθλητές και αθλούμενους στα κουλουάρ τους.

            Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολη η επαναφορά των αθλητών στο στάδιο, έχει χαθεί πολύτιμος και κρίσιμος χρόνος προετοιμασίας, έχουν αλλάξει οι ιεραρχήσεις της καθημερινότητας για όλους και εκεί έχουν πολλή δουλειά τα σωματεία και οι προπονητές για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά που θα να επανέλθουν, θα απολαμβάνουν το αγαπημένο τους άθλημα με ασφάλεια. Θεωρούμε, ότι η προκήρυξη αγώνων από την ομοσπονδία μας, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα απαραίτητο για την στοιχειώδη προετοιμασία των αθλητών, είναι κρίσιμη για να μην χαθεί η αγωνιστική περίοδος του 2020. Ειδικά για τους κυκλαδίτες αθλητές, οι αγώνες περιλαμβάνουν πάντα και τη διαδικασία της πολύωρης μετάβασης και του ταξιδιού και υπάρχει πάντα μια ιδιαίτερη, γλυκεία προσμονής από τα παιδιά.

Πλέον όμως στα στάδια υπάρχει χώρος και για τους νέους αθλούμενους, όλων των ηλικιών, αυτούς που ανακάλυψαν την απελευθερωτική διάσταση της άθλησης και του τρεξίματος. Τα σωματεία έχουν την ευθύνη να φέρουν κοντά τους αυτή τη νέα κατηγορία αθλουμένων και να τους εντάξουν στη μεγάλη οικογένεια του στίβου και του δρομικού κινήματος.

            Ο κλασικός αθλητισμός, δηλαδή τα αγωνίσματα του στίβου και τα δρομικά αγωνίσματα αποτελούν τη βάση του αθλητισμού. Παρόλα’ αυτά, δεν έχει την προβολή, τις οικονομικές απολαβές και την αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνουν τα ομαδικά αθλήματα. Οι εγγενείς ιδιότητες του όμως, δηλαδή ο ατομικός χαρακτήρας και η δυνατότητα δράσης του σε ανοικτό χώρο του σταδίου αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να γίνει γνωστός σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

O Aντιπρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων

Δημήτρης   Πάππας

Κατηγορία ΣΤΙΒΟΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares