Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 10:28

Μήπως να το ξανασκεφτούμε καλύτερα;

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια ετοιμάζεται για την… επόμενη ημέρα μέσω Γενικής Συνέλευσης, κουβέντας για … συνεργασία παράλληλα δε κοιτάζει και προς την Γ’ Εθνική που όμως παραμένει ένα μακρινό όμορφο όνειρο Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια ετοιμάζεται για την… επόμενη ημέρα μέσω Γενικής Συνέλευσης, κουβέντας για … συνεργασία παράλληλα δε κοιτάζει και προς την Γ’ Εθνική που όμως παραμένει ένα μακρινό όμορφο όνειρο

Το ειδικό τουρνουά ανόδου στην Γ’ Εθνική μπάσκετ έχει ολοκληρωθεί και τα πανηγύρια στην Ρόδο για την κατάκτηση του μαγικού εισιτηρίου από τους Αγίους Θεοδώρους καλά κρατούν.

Όμως, εμάς εδώ μας ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα του ΑΠΑΣ τα Φανάρια και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παίκτες και οι διοικούντες στη διάρκεια των αγώνων που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε στην Αθήνα και δη στην Καλλιθέα. Και ξεκινάμε από το …τέλος, απ΄ότι έγινε δηλαδή στη διάρκεια του τουρνουά. Και αποδείχτηκε με το …καλημέρα, ότι για την Ομοσπονδία αυτό το τουρνουά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πάρεργο καθώς επέλεξε ως γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων ένα χώρο τελείως ακατάλληλο. Το «Εθνικής Αντίστασης», μπορεί να είναι «συμπαθητικό» να έχει γράψει ιστορία, αλλά ούτε καν σε περιοχή φιλική προς το παρκάρισμα δεν ανταποκρίνεται, ενώ η χωρητικότητά του είναι μόνο για «συγγενείς και φίλους». Όπως, μας ανέφεραν δε οι παίκτες του ΑΠΑΣ η θερμοκρασία έφτανε ακόμη και στους 40 βαθμούς ειδικά Πέμπτη και Παρασκευή και μιλάμε για εντός του γηπέδου (σ.σ. εκτός του θερμόμετρο έγραψε 35 βαθμούς κελσίου), υπήρχαν σημεία του παρκέ όπου υπήρχε …γράσο και η μπάλα κολλούσε, αλλά και …λακκούβες με τον κίνδυνο τραυματισμού αθλητών να είναι πιο πιθανός από κάθε άλλο τουρνουά στο παρελθόν. Για τους φιλάθλους να μην πούμε τίποτα. Κρατάμε μόνο την παρατήρηση του Μάριου Ωνάσογλου που ανέφερε «τη Παρασκευή στον αγώνα με τον Αρίωνα παρατήρησα ότι οι φίλαθλοι μας είχαν ιδρώσει περισσότερο από εμάς που τρέχαμε στο γήπεδο. Τόσο άσχημη η κατάσταση».

Αλλαγές

Ίσως να έφτασε η στιγμή η Ομοσπονδία να πάρει την απόφαση ώστε οι αγώνες να φύγουν από την Αθήνα και να διεξάγονται εναλλάξ σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου ώστε οι θεατές να αγκαλιάσουν περισσότερο το τουρνουά και να γίνεται μεγαλύτερη διαφήμιση καθώς στην Αθήνα περνάει ουσιαστικά απαρατήρητο από τα κεντρικά ΜΜΕ. Επίσης, ήρθε η ώρα για την συζήτηση εκ νέου της αλλαγής ημερομηνίας των αγώνων. Δεν μπορεί να διεξάγεται στα τέλη Ιουνίου όταν είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι αθλητές είναι ερασιτέχνες και εργάζονται κυρίως σε εποχικές δουλειές που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό. Επίσης επιβαρύνονται οι ομάδες με επιπλέον συμβόλαια αθλητών με την σεζόν να αγγίζει τους δέκα μήνες κάτι που δεν ισχύει ούτε για τις ομάδες του ΝΒΑ (!!!) Και συν τοις άλλοις παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν ολοκληρωθεί τα πρωταθλήματα σε διαφορετικές ημερομηνίες (από Μάρτιο έως τέλη Μαΐου) με την έλλειψη ρυθμού να λειτουργεί ανασταλτικά για τις ομάδες και να παρουσιάζονται διαφορές ποιότητας ανάμεσα στους μονομάχους για το μαγικό εισιτήριο. Ενδεχόμενη επιστροφή του τουρνουά την περίοδο του Πάσχα όπως ήταν την περασμένη δεκαετία ίσως να ήταν η ιδανική λύση.

Άνοδος

Και βέβαια η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να λύσει, ή στη καλύτερη περίπτωση να διευκολύνει τα προβλήματα των ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των αδειοδοτήσεων των γηπέδων, όπου σε αρκετά νησιά του Αιγαίου τα προβλήματα ήταν τεράστια και οι διοργανώσεις (πρωτάθλημα – Κύπελλο – πλέι οφ) πήγαν πίσω… Και με δεδομένο ότι η πρωτιά δεν είναι το παν (το 2010 η Αναγέννηση Ρόδου πήρε την άνοδο αλλά αμέσως μετά διαλύθηκε λόγω οικονομικών πιέσεων, ο ΒΑΟΛ αρνήθηκε να ανέβει κατηγορία, ενώ στις μέρες μας ο Ιβίσκος Ρόδου, σημαντικό σωματείο στη Ρόδο που συμμετείχε πρόσφατα στα μπαράζ του 2011 και του 2012 δήλωσε ότι δεν θα κατέβει του χρόνου στο τοπικό πρωτάθλημα και δίνει τους παίκτες του) κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και η 2η ομάδα (ή και η 3η όπως το 2010) έχει δικαίωμα στο όνειρο. Όταν όμως οι μεταγραφές εκπνέουν στις 15 Ιουλίου και η σχετική πρόσκληση μπορεί να γίνει στα μέσα Αυγούστου, πως μπορεί μία ομάδα να προετοιμαστεί; Μήπως να ξαναδούμε το ζήτημα της ανόδου με περισσότερη προσοχή;

Εκλογές

Και περνάμε στον ΑΠΑΣ τα Φανάρια που για μερικές ημέρες… ξαποσταίνει και σε λίγο θα ξεκινήσει το σχεδιασμό για τη νέα χρονιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση και πρόσκληση εκλογών καθώς το παρών διοικητικό συμβούλιο υπό τον Δημήτρη Πρωτονοτάριο ολοκληρώνει τη διετή θητεία του. Η πρόθεση του κ. Πρωτονοτάριου είναι να παραμείνει στην ομάδα με την οποία συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη βοήθεια από τους φίλους του συλλόγου που έχει δείξει πολύ καλά δείγματα γραφής. Μάλιστα, στην Αθήνα οι φίλοι του ΑΠΑΣ (και γενικότερα οι Ναξιώτες οπαδοί) ήταν αυτοί που κέρδισαν κατά κράτος τη μάχη της εξέδρας. Από εκεί και πέρα σε επίπεδο στελέχωσης της ομάδας οι αλλαγές θα γίνουν με βάση το νέο διοικητικό συμβούλιο αλλά πρόθεση όλων είναι να εντατικοποιηθεί η πίεση για βάρος στα τμήματα υποδομών. Εκεί όπου ο προπονητής κ. Μανιακουδάκης κάνει πολύ καλή δουλειά με καμπ και προπονήσεις τόσο στη Χώρα όσο και στην Απείρανθο αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν αθλητικοί χώροι (κλειστά και ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ). Και εδώ ο Δήμος πρέπει να βοηθήσει για την καλύτερη ανάπτυξη του αθλήματος. Και κυρίως να μην …καταστρέψει (βλ Πάρκινγκ) το χώρο ανάμεσα στο Κλειστό και ανοιχτό γήπεδο στο ΔΑΚ Νάξου. Επανέρχεται δηλαδή η πρόταση για κατασκευή ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ στο χώρο αυτό αλλά και η ανάγκη για ύπαρξη προπονητηρίου (μπαλόνι) είτε στη Χώρα είτε στην ορεινή Νάξο (Φιλώτι κυρίως) για να αποφορτιστεί η πίεση στο κλειστό γυμναστήριο της Χώρας.

Συνεργασία

Και βέβαια υπάρχει το θέμα της συνεργασίας, συγχώνευσης ή αλληλεξάρτησης των δύο ομάδων μπάσκετ της Νάξου όπως έγινε στην Σαντορίνη με τον Άτλαντα και τον Πανιώνιο. Για πρώτη φορά οι διοικήσεις του ΑΠΑΣ και του Πανναξιακού μιλάνε σχεδόν ανοιχτά για ένα πλαίσιο συνεργασίας. Όμως υπάρχουν αντιρρήσεις και από τις δύο πλευρές που είναι απόλυτα κατανοητές. Ο πρόεδρος του ΑΠΑΣ κ. Πρωτονοτάριος μάλιστα τονίζει «σε επίπεδο νησιού θα λέγαμε ότι είναι μία πολύ καλή επιλογή καθώς ενωμένες οι δυνάμεις των δύο ομάδων μπορούν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα και την άνοδο στην Γ’ Εθνική και βέβαια τη παραμονή της. Όμως, αγωνιστικά για το τοπικό πρωτάθλημα θα είναι πρόβλημα. Εάν ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Σαντορίνης θα μείνουν τελικά τρεις ή τέσσερις ομάδες οπότε θα πέσει κατακόρυφα όχι μόνο το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το μπάσκετ αλλά και θα μειωθεί ο ανταγωνισμός. Νομίζω ότι μέσα από τον ανταγωνισμό σε λογικά πλαίσια του ΑΠΑΣ με τον Πανναξιακό φτάσαμε αυτή τη στιγμή να έχουμε μόνιμα παρουσία όχι μόνο στο φάιναλ φορ αλλά και στη κορυφή του τοπικού πρωταθλήματος στις Κυκλάδες. Εάν γίνουμε μία τι θα γίνει αλήθεια;» Η σκέψη για δημιουργία μίας ομάδας που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και δύο άλλων που θα αγωνίζονται σε τοπικό πρωτάθλημα σε μόνιμη βάση στελεχωμένη κυρίως από μικρότερους παίκτες ίσως να είναι μία λύση αλλά και πάλι εδώ τίθεται το ερώτημα «μπορεί η Νάξος να έχει τρεις ουσιαστικά ομάδες με βάση το έμψυχο υλικό της;» Οπότε; Η ουσία είναι ότι όλοι εμφανίζονται θετικοί για αναβάθμιση του πρωταθλήματος αρχικά ακόμη και με τη δημιουργία ενός ομίλου που θα σημαίνει περισσότερα παιχνίδια οπότε το καλοκαίρι αναμένεται …θερμό σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή:Εφημερίδα Κυκλαδική

Κατηγορία ΜΠΑΣΚΕΤ

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares