Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 22:12

Λιγότερη βία το ζητούμενο

Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα από την ΕΠΣ Κυκλάδων με θέμα: “Αθλητισμός, Βία, Διαιτητής”. Καλεσμένος της Ένωσης ήταν το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και υπεύθυνος της Super League Δημήτρης Καλύβας. Ο κ. Καλύβας ήρθε στη Σύρο τις εξετάσεις των νέων διαιτητών.

Ο κ. Καλύβας στην ομιλία του μίλησε για τον Έλληνα διαιτητή, αλλά και τη βία και ποιος την προκαλεί. Στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου βρέθηκαν εκτός από τους διαιτητές και αρκετά νεαρά άτομα, αφού το θέμα ήταν τόσο ενδιαφέρον που προκάλεσε το ενδιαφέρον τους. λ

Η Βία έχει διάφορα πρόσωπα και δεν υπάρχει μόνο στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλης της Ελλάδας. Βία υπάρχει και στις Κυκλάδες, αφού συχνά – πυκνά διάφορα άσχημα περιστατικά συμβαίνουν και στα νησιά του νομού μας. Μπορεί να μην “χύνεται” αίμα στις Κυκλάδες, όμως οι διάφορες επιθέσεις σε ποδοσφαιριστές και διαιτητές, είναι κι αυτό φαινόμενο βίας. Η ΕΠΣ Κυκλάδων μετά την ημερίδα και το καλό παράδειγμα θα πρέπει και η ίδια να βάλει το “μαχαίρι στο κόκκαλο” ώστε να αποφευχθούν περιστατικά βίας. Κάθε χρόνο όλο και κάτι συμβαίνει, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει διάφορα, όμως για να μπορούν να παρθούν μέτρα, αλλά και η Πειθαρχική Επιτροπή να επιβάλει τιμωρίες, οι διαιτητές θα πρέπει να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να μην φοβούνται τίποτα. Να γράφουν όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου και να μην κάνουν “πολιτική” στα διάφορα νησιά.

“Θέλουμε νέους διαιτητές”

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Γιάννης Σιγάλας μίλησε στην αρχή της ημερίδας και είπε: “Αυτή η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την περάτωση ενός τμήματος της σχολής για νέους διαιτητές. Ο κ. Καλύβας δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια με την ΚΕΔ και μάλιστα έχει ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης, τόσο στην εκπαίδευση όσο και σε πολλά άλλα θέματα. Ο κ. Καλύβας θα πει κάποια πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και έχουν βάση το ποδόσφαιρο, τη διαιτησία, αλλά και το κακό φαινόμενο της βίας, που δεν έχει εκλείψει ακόμη από την Ελλάδα. Θέλω να σταθώ στην προσπάθεια που καταβάλουμε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία εξαετία, με την δημιουργία και παραγωγή νέων διαιτητών, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Για τους γνωρίζοντες αυτό είναι ένα τεράστιο “αγκάθι”, γιατί αν σε κάποια νησιά δεν υπάρχουν διαιτητές χρειάζεται να μετακινούνται από άλλα νησιά, κι αυτό έχει τόσο κόπο όσο και πολλά έξοδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε μέσα από την παραγωγή νέων διαιτητών. Έχουμε καταφέρει με σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔ, η σχολή μας να είναι διαρκής, καθώς ο νομός μας έχει πολλές ιδιαιτερότητες και η μετακίνηση από το ένα νησί στο άλλο γίνεται δύσκολα. Όποτε βρούμε ενδιαφερόμενους, οι εκπαιδευτές μας παραδίδουν μαθήματα ώστε να έχουμε νέους διαιτητές. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε κοντά μας κι άλλους νέους διαιτητές και να έχουμε κι άλλο μέλος της ΚΕΔ κοντά μας, ώστε να βγάλουμε καινούργιους διαιτητές”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννη Σιγάλας πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων.

Ο πρόεδρος τους συνδέσμου διαιτητών κ. Ρηγούτσος ευχαρίστησε την ΚΕΔ και τον Δημήτρη Καλύβα που ήρθε στη Σύρο για τις εξετάσεις για ανάδειξη νέων διαιτητών. Ακόμη ευχαρίστησε την ΕΠΣ Κυκλάδων για την προσπάθεια που καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη νέων διαιτητών.

Στην ημερίδα το παρών έδωσε και ο Περιφερειακός διευθυντής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Διονύσης Μεσσάρης. Ο κ. Μεσσάρης καλωσόρισε τον Δημήτρη όσο και τον Αδερφό του Γιάννη Καλύβα, γιατί εκτός του ότι είναι έμπειροι διαιτητές είναι και εκπαιδευτικοί. “Ο προπονητής και ο διαιτητής πιστεύω ότι πρέπει να είναι παιδαγωγός γιατί έχει να κάνει με παιδιά και πρέπει να τους μεταδώσει τα θετικά στοιχεί του αθλητισμού. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε σε ποιους εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας. Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ να έχουμε μεγαλύτερη και καλύτερη παιδεία και λιγότερη βία ”.

“ Η βία μπορεί να εκφραστεί ποικιλότροπος”

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Δημήτρης Καλύβας είπε: “Ο δρόμος της διαιτησίας είναι γοητευτικός και δεν πρέπει να τον παρατήσουν τόσο οι νέοι όσο και οι παλαιότεροι διαιτητές. Είναι δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως διαιτητές θα υπάρξουν δυσκολίες, όμως δεν πρέπει να απογοητευτεί κανείς. Είναι καλύτερα εδώ, σ' αυτόν τον χώρο που θα μας δώσει πολλά ερεθίσματα τα οποία θα είναι και ουσιαστικά για την πορεία της ζωής μας, παρά κάποιοι άλλοι δρόμοι που μπορεί να μας οδηγήσουν σε περίεργες καταστάσεις. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας και επειδή είστε όλοι νέοι, εγώ δεσμεύομαι ό,τι κι αν χρειαστείτε θα είμαι κοντά σας, σε οποιαδήποτε απορία ή βοήθεια κι αν θέλετε. Η αφετηρία ενός διαιτητή από την περιοχή σας είναι πιο δύσκολη σε σχέση με κάποιον που βρίσκεται στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη μεγαλούπολη.

Μία Ολλανδική εφημερίδα δημοσίευσε ένα διαιτητή να ξυλοκοπείται άγρια από ανήλικους ποδοσφαιριστές, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Τίτλος του πρωτοσέλιδου ήταν μόνο μία λέξη, “ΤΡΕΛΑ”. Το απίστευτο γεγονός που προκάλεσε σοκ στην Παγκόσμια κοινή γνώμη και αμαύρωσε το Ολλανδικό ποδόσφαιρο, σημειώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, σε ματς εφηβικού πρωταθλήματος. Οι τέσσερις δράστες ήταν νεαροί ποδοσφαιριστές, συνελήφθησαν με την κατηγορίας της ανθρωποκτονίας. Γι' αυτό εμείς ως Κεντρική Επιτροπή διαιτησίας δεν πάμε στο άμεσο, στο γρήγορο, πάμε στο μακροπρόθεσμο.

Η βία στα γήπεδα είναι ένα βαθιά κοινωνικό φαινόμενο, με συγκεκριμένες αιτίες και μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξωκοινωνική συμπεριφορά. Η βία μπορεί να εκφραστεί ποικιλότροπος, λεκτικά, ψυχολογικά, με ρίψεις αντικειμένων, με επιθετικότητα. Τα γήπεδα και ιδιαίτερα της χώρας μας, είναι χώροι εκτόνωσης, ανοχής της παρέκκλισης. Ενώ επίσης αποτελούν και πόλο έλξης παραβατικών ατόμων. Τα γήπεδα δεν είναι ένας τόπος στον οποίο απλώς και μόνο αντανακλώνται βίαιες συμπεριφορές που προϋπάρχουν σε κοινωνικές ομάδες και άτομα. Αλλά είναι ένας χώρος που κάτω από ορισμένες περιστάσεις συμβάλει στην παραγωγή προτύπων βίας, επιθετικής συμπεριφοράς και μίας ανδροκεντρικής κουλτούρας, αν κι αυτό τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να ισορροπείτε και το άλλο φύλλο να είναι στο γήπεδο. Θέλουμε να υπάρχει ένα μωσαϊκό στις εξέδρες. Στο γήπεδο η μάζα είναι ένα μωσαϊκό ανθρώπινων χαρακτήρων, με διαφορετική ψυχολογική κατάσταση, με έντονες ψυχολογικές διαφορές, άνθρωποι διαφορετικής σκέψης, άνθρωποι διαφορετικών στρωμάτων, με εκρηκτικότητα και πάθος ανεξέλεγκτο όταν νομίζουν ότι αδικούνται. Ακόμη υπάρχουν άνθρωποι ζωντανοί, που τους αρέσει, που συμμετέχουν, που απολαμβάνουν το θέαμα, άνθρωποι υψηλής λειτουργίας, σκέψης και συμπεριφοράς, αλλά και οικονομικής κατάστασης. Επίσης, υπάρχουν και άνθρωποι με αισθήματα ανισότητας, κατωτερότητας, χρήστες ναρκωτικών, άνθρωποι υπό την επήρεια αλκοόλ και άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο και περιμένουν να έρθουν στην επιφάνεια με βίαιες ενέργειες.

Αιτίες που δημιουργούν τη βία:

Κύριος παράγοντας είμαι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, η οποία καλλιεργεί την επιδίωξη της νίκης με κάθε μέσο. Γιατί η νίκη δίνει χρήμα και όχι μόνο χρήμα εξ υπνώνει και το γόητρο. Ο σκανδαλοθηρικός και ο οπαδικός τύπος, ο οποίος σήμερα θέλει να προβάλει πάντα το αρνητικό, θέλει να απομονώνει και να βλέπει το θολό, το γκρίζο. Η διαχείριση, το επίπεδο της κρίσης, γραφής, αντιμετώπισης και προσέγγισης και η ανεξέλεγκτη αυτή πάση, γραφής και παρουσίασης ευτυχώς λήγουν. Η ανοχή και η υπόθαλψη του φανατισμού, από τους παράγοντες που διοικούν τα σωματεία, οι συνεχείς και αναπόδεικτες καταγγελίες για ευνοϊκές ή εχθρικές διαιτησίες, έχουν δηλητηριάσει πλέον κάθε Έλληνα φίλαθλο που πηγαίνει στο γήπεδο. Σφόδρα προκατειλημμένος προς το διαιτητή και με την πρώτη ευκαιρία θα τον αποδοκιμάσει. Πρώτα θα αποδοκιμάσει και μετά θα χαρεί τη νίκη της ομάδας του. Η ημιμάθεια σε συνδυασμό με την παντογνωσία και τη διάθεση για κακόβουλη κρητικής που διακρίνει τον Έλληνα φίλαθλο, η μη αποδοχή της ήττας, ένα συναίσθημα κυρίαρχο στο ταμπεραμέντο του Έλληνα και που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες εκρήξεις. Η προσπάθεια αυτής της λειτουργίας ξεκινά από το σχολείο και την οικογένεια. Αυτό που είναι ανυπεράσπιστος και μπορεί να κλονιστεί είναι ο διαιτητής, ο οποίος υφίσταται τις περισσότερες φορές ένα πολύπλευρο σφυροκόπημα για να καμφθεί, να φοβηθεί, να διαταραχθεί η ψυχολογία του. Πολλοί παράγοντες είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να λειτουργήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρώτα είναι τα έντυπα, οι οπαδικές συνήθως εφημερίδες, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει τόσες πολλές αθλητικές εφημερίδες. Στη συνέχεια τη σκυτάλη την παίρνουν τα sait και οι αθλητικές εκπομπές και ο δείκτης της αμφισβήτησης όλο και μεγαλώνει”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας κ. Καλύβας.

Πηγή: Koinignomi.gr

Κατηγορία ΕΠΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares